Psykisk hälsa

Psykisk hälsa kan beskrivas som en tillgång eller resurs som gör det möjligt för oss människor att må bra och gör det möjligt för oss att uppnå vår fulla potential.

I samskapande med länets kommuner och Region Jönköpings län arbetar vi för en psykiatri med fokus på återhämtning för att länets invånare ska kunna uppleva psykisk hälsa.

Recovery College

Recovery College är ett lärandecenter till stöd för återhämtning från psykisk ohälsa. Det är en samverkan mellan länets 13 kommuner och Region Jönköpings län. Verksamheten drivs i samskapande, där personer med egen erfarenhet av återhämtning från psykisk ohälsa och yrkesverksamma inom psykiatri arbetar tillsammans.

Peer

Peer är en person med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. En peer kan anlitas som resurs i arbetet för ökad psykisk hälsa med fokus på återhämtning.

Peer support

Peer support betyder att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa får en arbetande roll inom vård och omsorg för att stötta andra i deras återhämtningsprocesser.

Nationella vård- och insatsprogram, VIP

Syftet med vård- och insatsprogram är att individen ska få bästa möjliga vård och behandling. Vården ska vara jämlik, ske i samverkan och individen ska vara delaktig. VIP:arna gäller i hela landet och är framtagna utifrån en nationell kunskapsstyrning som innebär att utveckla, samordna, sprida och använda bästa möjliga kunskap. 

Kompetensutveckling

Vi arbetar med att stödja kompetensutveckling och implementering utifrån kommunernas behov och erfarenheter. Vi gör det genom att bland annat samordna utbildningar och andra kompetenshöjande aktiviteter utifrån evidensbaserade metoder, vård- och insatsprogram och aktuell lagstiftning. 

Suicidprevention

I Jönköpings län samverkar ett flertal organisationer, främst regionen och kommunerna, för att förhindra/förebygga suicid (självmord/att ta sitt liv). Vår roll är att jobba med utveckling och vara en länk ut till kommunerna.

Forskning boendestöd

Boendestöd – en väg att gå från beroende av stöd till att leva ett självständigt liv? En studie av boendestöd från brukares, närståendes och boendestödjares perspektiv

Individanpassat stöd till arbete (IPS)

Individual placement and support/Individanpassat stöd till arbete (IPS) är en evidensbaserad arbetsmetod som bygger på Supported Employment (SE). Arbetsmetoden är utvecklad speciellt för personer med psykisk ohälsa och syftar till att ge personer stöd och vägledning i att finna och behålla ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. 

Inloggning för samverkansmedlemmar

Samverkansplattformen Ping Pong är till för dig som är med i något av våra nätverk. Här lagrar vi alla våra gemensamma dokument som mötesanteckningar och framtagna publikationer.

Kommunal Utveckling

Skip to content