Recovery College

Recovery College är ett lärandecenter till stöd för återhämtning från psykisk ohälsa. Det är en samverkan mellan länets 13 kommuner och Region Jönköpings län. Verksamheten drivs i samskapande, där personer med egen erfarenhet av återhämtning från psykisk ohälsa och yrkesverksamma inom psykiatri arbetar tillsammans.

Recovery College är ett lärandecenter. Genom utbildning och erfarenhetsutbyte vill vi stödja återhämtning från psykisk ohälsa. Inspiration till vårt lärandecenter hämtar vi från Recovery Colleges runt om i världen.

Psykisk ohälsa kan påverka livet på flera sätt – ibland behöver vi stöd för att komma vidare. Återhämtning kan handla om att skapa ett liv som du, i det stora hela, trivs med. Ett liv där du, inte den psykiska ohälsan, har kontrollen. Återhämtning kan handla om att finna hopp, skapa mening och utforska möjligheter – vägar som kan leda dig vidare.

Recovery College är ett komplement till vård och omsorg. Vi erbjuder ett varierat utbud av aktiviteter – kurser, föreläsningar och informationstillfällen. Du kan gå en eller flera och väljer själv vilken eller vilka som kan vara till nytta för dig. Alla aktiviteter är kostnadsfria. Eftersom Recovery College inte är en vanlig skola så använder vi oss inte av prov eller betyg. Däremot följer vi skolans uppdelning i vår- och hösttermin. Kursutbudet uppdateras inför ny termin.

Kunskaps- och erfarenhetsutbyte kursdeltagare emellan är viktigt. Vår strävan är att du ska känna att dina kunskaper och erfarenheter tillvaratas.

Våra aktiviteter hittar du i vårt kursutbud HT 2024.

Vi tror på samlärande – att personer från olika målgrupper och med olika perspektiv lär av varandra och tillsammans. Samtliga aktiviteter är öppna för alla från 18 år och uppåt. Både privatpersoner och yrkesverksamma inom till exempel psykiatri är välkomna. Du kan delta i syfte att lära om ett ämne – för din egen hälsa och/eller för att kunna stödja någon i din omgivning. När aktiviteten väl är igång – då vill vi skapa en så jämlik lärandemiljö som möjligt. Därför lägger vi då undan titlarna och är istället alla deltagare.

Vi tror på samskapande. Vi som driver och utvecklar verksamheten har egen erfarenhet av återhämtning från psykisk ohälsa och/eller yrkeserfarenhet från psykiatri. Vi arbetar tillsammans. 

Vi är ett litet team som driver verksamheten men vi har många kursledare! Våra yrkesverksamma kursledare kommer till exempel från region- och kommunpsykiatri och från civilsamhället. Kursledare med egen erfarenhet är peers. Som peer har man gått en särskild utbildning och använder sina erfarenheter av återhämtning från psykisk ohälsa i olika sammanhang. Man ingår även i ett peernätverk.

Inom Recovery College vill hjälpa till att visa på möjligheter bortom psykisk ohälsa och länka ut till samhället. Med detta som utgångspunkt samverkar vi med aktörer i civilsamhället.

En aktivitet hos oss leds av två kursledare där en bidrar med egen erfarenhet av ämnet och en med teoretisk kunskap samt yrkeserfarenhet av ämnet. På så sätt säkerställer vi att båda perspektiven blir belysta. Det är kombinationen – egen erfarenhet och yrkeserfarenhet som är grejen!

Kurser och föreläsningar genomförs på olika platser i länet. Ett antal ges även digitalt. Du är varmt välkommen att delta varhelst du vill i länet.

Tillsammans för psykisk hälsa

Recovery College är en samverkan mellan Region Jönköpings län och länets 13 kommuner. Verksamheten bedrivs i samskapande mellan personer med yrkeserfarenhet från region- och kommunpsykiatri och personer med egen erfarenhet av återhämtning från psykisk ohälsa.

Recovery College är tillsammans med peer och peer support ett långsiktiga arbete som pågått sedan 2010.

”Det är så sällan man pratar om återhämtning, man låter ofta ohälsan ta större plats. Kursen har gett mig ett nytt sätt att se på min ohälsa, men framförallt min hälsa.”

- Kursdeltagare

Vi har både digitala och fysiska kurser. Du hittar våra kurser i vårt kursutbud HT 2024.

Vi som driver verksamheten inom Recovery College: Nadia Melkstam, Sofia Ringvall, Fredrik Vestlund, Malin Forslund, Mia Nordlund och Laila Korsberg

Kommunal Utveckling

Skip to content