Länets kommuner i samverkan

Vi samarbetar genom nätverk för gemensamma utvecklingsarbeten i länets kommuner. Nätverken utgör gemensam plattform för kommunernas arbete och skapar förutsättningar för samsyn på uppdraget.

Vi samarbetar genom nätverk för gemensamma utvecklingsarbeten i länets kommuner. Nätverken utgör gemensam plattform för kommunernas arbete och skapar förutsättningar för samsyn på uppdraget.

Genom samverkan och samordnad utveckling stärker länets kommuner varandra, får stöd till sin lokala arena och får en effektivare resursanvändning. Vi arbetar med fokus på nära vård, kompetensfrågor och att forma nya arbetssätt.

Verksamheten sker genom socialchefsnätverkets projekt och aktiviteter. De ska styra mot att främja hälsa och förebygga ohälsa, samverkan och kontinuitet för invånare med komplexa behov, samt förändrade och nya arbetssätt.
Utvecklingsarbeten samordnas och kommunerna företräds på nationell nivå i nationella RSS-nätverket, SKRs nätverk för socialchefer samt NSKiS.

Vi ordnar utbildningar för medarbetare. Utbildningarna genomförs med stöd från Kurs och konferens och planeras utifrån de kommunala nätverkens behov.

Utvecklingsområden

Vi arbetar löpande med omvärldsbevakning, stödmaterial, systematiskt kvalitetsarbete och genomför uppföljningar. Vi leder och samordnar nätverk/ och mötesplatser för erfarenhetsutbyte. Nationellt arbetar vi för att påverka samhällsutvecklingen utifrån medlemskommunernas behov. Det sker genom samarbeten med bland annat Socialstyrelsen, Skolverket SBU samt Sveriges kommuner och regioner (SKR) för att påverka i frågor som rör gränssnittet mellan kommun, region och stat. Vi samordnar Gemensamt ledningssystem för samverkan

Samhället förändras snabbt och utmaningarna är komplexa. Därför behövs nytänkande och innovation. Genom samarbetet kan kommunerna i projektform utveckla metoder och bygga kunskap tillsammans med andra.

Projekten utformas i nära dialog med kommunerna, så att de möter de behov som finns . Med projektet som format kan kommunerna ta sig an gemensamma problem genom att undersöka, laborera och testa möjliga lösningar. Det handlar om att skapa nya arbetssätt och använda ny teknik.

Vi samverkar med regional utveckling och aktörer som ansvarar för EU:s fonder och program, för att öka kommunernas förutsättningar att ta del av europeiska projektmedel. Läs om projektet Räkna med oss!

Peer
Peer är en person med egen erfarenhet av psykisk ohälsa. En peer kan anlitas som resurs i arbetet för en psykiatri med fokus på återhämtning.

Peer support
Peer support betyder att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa får en arbetande roll inom vård och omsorg för att stötta andra i deras återhämtningsprocesser.

Recovery College
Recovery College är ett lärandecenter till stöd för återhämtning från psykisk ohälsa. Det är en samverkan mellan länets 13 kommuner och Region Jönköpings län. Verksamheten drivs i samskapande, där personer med egen erfarenhet av återhämtning från psykisk ohälsa och yrkesverksamma inom psykiatri arbetar tillsammans.

”Kommunal utveckling har en viktig roll i att hålla oss informerade om vad som är i görningen och jobba strategiskt med frågor. Ett mycket viktigt arbete."

- Nätverksdeltagare i årlig utvärdering

Kommunal Utveckling

Skip to content