VIP-kunskapsstöd

Implementering av VIP är regionsövergripande för att vara jämlikt, att all personal vid skolor i Jönköpings län ska få kännedom om att kunskapsstödet finns som ett stöd i deras vardag och för att underlätta vid samverkan med hälso- och sjukvård och socialtjänst. Parallellt med att skolan sprider information om kunskapsstödet ska det också ske en implementeringsinsats i dessa verksamheter.
(Sidan är under uppbyggnad).

Skolcheferna i Jönköpings län har beslutat att information om kunskapsstödet Nationella vård och insatsprogram (VIP) ska spridas i länets skolverksamheter.

En arbetsgrupp bestående av bland annat skolpsykolog, skolläkare, kurator, skolsköterska, specialpedagog, rektor samt lärare har tagit fram ett material som kan vara stöd i arbetet. Uppdraget har varit att all personal i skolan ska få information om VIP och kännedom om hur de kan vara till nytta för deras specifika uppdrag.

Utbildningen är nätbaserad, allt material du behöver finns på denna webbsida i form av bildspel (Power Point), filmer, uppgifter samt utvärderingsmaterial.

(Sidan är under uppbyggnad)

Om hur vi sprider information om VIP i skolans verksamheter

Nationella vård- och insatsprogram (VIP) har, på uppdrag av Sveriges kommuner och regioner (SKR), samlat bästa möjliga kunskap om psykisk ohälsa och ger information om hur huvudmän och olika verksamheter (skola/elevhälsa, socialtjänst, primärvård och specialistpsykiatri) kan ge rätt insats i rätt tid.

VIParna är framtagna i samverkan mellan vård, socialtjänst och skola. Strukturen för VIP utgår från en diagnos. I skolan är vårt uppdrag att möta elevens behov med insatser oavsett om eleven har fått en diagnos eller ej. Vi får förhålla oss till strukturen och utifrån vårt uppdrag ta del av kunskapen. VIParna är gratis, öppna för alla och sökbara. Kunskapsstödet finns på Nationella vård- och insatsprogram.

Innehållet bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer och andra kunskapssammanställningar. VIP utgör stöd för användning av evidens och erfarenhetsbaserad kunskap, inför och i mötet mellan personal och individ.

I takt med att nya kunskap växer fram och nya nationella riktlinjer introduceras kommer också informationen i VIP att uppdateras och utvecklas. Med andra ord kommer innehållet att växa och uppdateras löpande.

Utbildningen är lämplig för dig som i ditt arbete möter elever och/eller personal och som behöver mer kunskap om hur ni kan arbeta på olika nivåer för att främja psykisk hälsa och arbeta för att minska psykisk ohälsa i skolan.

Syftet med den nationella kunskapsstyrningen inom psykisk hälsa är att säkerställa en mer jämlik, kunskapsbaserad och effektiv vård och omsorg i hela landet. VIP syftar till att ge lättillgänglig, forskningsbaserad kunskap som underlättar samverkan och delaktighet.

Syftet med att implementera VIP i skolan är framförallt, förutom för att underlätta samverkan, för att ge förutsättningar för skolpersonal att vid rätt tid och på rätt nivå möta elever i behov av stöd för sin psykiska ohälsa/hälsa. Innehållet i VIP kan också användas vid förbättringsarbete av verksamhetens insatser och/eller arbetssätt.

Implementeringsstödet syftar till att öka kännedomen om och öka användningen av VIP i skolans verksamheter.

Utbildningen är nätbaserad, allt material du behöver finns på denna webbsida i form av bildspel (Power Point), filmer, uppgifter samt utvärderingsmaterial. Syftet är att få kunskap om och bekanta sig med kunskapsstödet VIP.

Arbetet har tre faser;

  1. Information och reflektion i ledningsgrupp samt rektorsgrupp. Som stöd för arbetet finns en PPT som bl.a. lyfter frågor som man behöver samlas kring på huvudmannanivå. Du hittar materialet här: Bildspel publiceras inom kort.

    Respektive rektor leder därefter arbetet med att implementera kunskapsstödet i sin respektive verksamhet i fas 2 och 3 nedan.

  2. Information till elevhälsan. Som stöd för arbetet finns en PPT, film samt uppgifter att arbeta gemensamt med i elevhälsoteamet. Du hittar materialet här: Bildspel publiceras inom kort.

  3. Information till lärare och övrig personal. Som stöd för arbetet finns en PPT, film samt uppgifter att arbeta med i arbetslag eller motsvarande med stöd av skolans elevhälsa. Du hittar materialet här: Bildspel publiceras inom kort.

    Uppgifterna är primärt tänkta att genomföras vid gemensamma tvärprofessionella fysiska möten. Det fungerar också att genomföra uppgifterna individuellt men om så är fallet är det givande att vid ett senare gemensamt tillfälle följa upp de tankar och reflektioner som framkommer.

Hur varje huvudman önskar att därefter förhålla sig till hur man fortsättningsvis önskar använda sig av VIP är upp till respektive huvudman att besluta.

Efter genomfört implementeringsarbete sker en utvärdering (kommer inom kort).

Du kommer också bjudas in att utvärdera insatsen på nytt längre fram.

Vi hoppas att du efter genomgången utbildning ser hur du kan använda och ha nytta av VIParna inte minst då det gäller din egen kunskapsutveckling, tvärprofessionell samverkan i och i utveckling er verksamhet och/eller i samverkan med andra verksamhetsområden och huvudmän.

Implementeringssstöd

Här finns Power Point presentationer som du kan använda i de olika faserna. Presentationerna kommer att uppdateras.

Information om hur materialet kan användas
Fas 1
Fas 2
Fas 3

Bildspelen går bra att revidera för att anpassa utifrån era lokala förutsättningar

Uppgifterna är primärt tänkta att genomföras vid gemensamma tvärprofessionella fysiska möten. Det fungerar också att genomföra uppgifterna individuellt men om så är fallet är det givande att vid ett senare gemensamt tillfälle följa upp de tankar och reflektioner som framkommer.

Uppgifter elevhälsan:
VIP Elevhälsan ADHD
VIP Elevhälsan Närvaro

Uppgifter lärare och övrig skolpersonal:
VIP Lärare ADHD
VIP Lärare Närvaro

Filmer

Den här filmen besvarar övergripande frågor om VIP; Vad är ett Vård- och insatsprogram och vad fyller de för behov? Vad innebär det för oss inom skola? Hur kan VIP vara ett stöd i samverkan?

I den här filmen visar en förstelärare konkret hur VIP-verktyget kan användas i vardagen, och förklarar nyttan med verktyget i syfte att fullfölja läraruppdraget.

Kommunal Utveckling

Skip to content