Vill du bli familjehem?

Behovet av familjehem är stort. Det är ett viktigt uppdrag och här kan du läsa mer om hur du kan göra skillnad.

En man håller ett barn i sin famn och de ser glada ut.

Vad roligt att du är intresserad av att bli familjehem!

Behovet av familjehem är stort i hela vårt län. Det är ett ansvarsfullt, spännande och lärorikt uppdrag. Våra familjehem finns både inom- och utanför Jönköpings län och har kärlek, tid, utrymme och engagemang över för ytterligare en familjemedlem. Det är familjer som vill göra skillnad för de barn och ungdomar som flyttar hem till dem.

Det finns en stor variation bland våra familjer; en del har barn, andra inte, de bor både i stadsmiljö eller på landet, är ensamstående eller lever som par. En del identifierar sig som HBTQI+, andra inte. De är födda i Sverige eller i ett annat land. Då våra barn och ungdomar som behöver ett familjehem kommer från olika miljöer och sammanhang och har olika behov, behöver också våra familjer vara olika. Det viktigaste är att familjehemmet lever ett stabilt och ordnat liv, så att våra barn och ungdomar kan erbjudas en trygg, varm och strukturerad miljö.

Intresseanmälan till att bli familjehem.

Hur anmäler jag mitt intresse för att bli familjehem?

Det första steget är att fylla i intresseanmälan. Intresseanmälan innebär endast att du visar intresse av att bli familjehem och att du vill bli kontaktad av oss. I intresseanmälan får du fylla i uppgifter om dig och din familj, hur din/er boendesituation ser ut och om du/ni har några barn. Här finns också frågor om du har någon erfarenhet av barn/ungdomar och vilken typ av uppdrag som du tror skulle bli bäst för er familj. När vi har fått din/er intresseanmälan kontaktiv vi dig/er. 

Vi erbjuder alla våra familjehem Socialstyrelsens grundutbildning Ett hem att växa i. Här får ni som familjehem möjlighet att fördjupa era kunskaper om uppdraget som familjehem. Vi får i utbildningen besök av inspirerande föreläsare och det finns tid för reflektion. Här får ni också lära känna andra familjer som gått in i familjehemsuppdrag.

Vi erbjuder även fortbildningstillfällen under året där aktuella ämnen lyfts. Detta är inspirerande kvällar som både ger ny kunskap och är en viktig mötesplats för våra familjehem.

Anmäl intresse att bli familjehem

Det första steget är att fylla i intresseanmälan. Intresseanmälan innebär endast att du visar intresse av att bli familjehem och att du vill bli kontaktad av oss. När vi har fått din/er intresseanmälan kontaktar vi dig/er. Välkommen med din/er intresseanmälan!

Intresseanmälan till att bli familjehem.

"Superbra föreläsare, tydliga, med humor och förmågan att inkludera alla deltagare. Bra med många reflektionsövningar och besök från BuP och ett familjehem. Det var värdefullt att få träffa andra familjehem. Jättegott fika!"

- Kursdeltagare

Två barn i ett rum som kramas.

Hur ser processen ut för dig som vill bli familjehem? 
Vad krävs, hur lång tid tar det och vilka moment ska man genomgå?

Tre ungdomar tar en bild med en mobiltelefon.

Vanliga frågor och svar
Varför placeras barn och unga? Behöver man ha en särskild utbildning för att vara familjehem? 

Kommunal Utveckling

Skip to content