Upplevelseverkstad på Värnamo sjukhus

Upplevelseverkstad är för elever som går i årskurs 8 i Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Värnamo kommun och pågår vecka 4-5, 2024 på Värnamo sjukhus.

Göra, inte höra!

Göra, inte höra! Elever på högstadiet får oftast information kring olika gymnasieprogram och yrken, på Upplevelseverkstad får eleverna istället uppleva och prova på arbetsuppgifter inom vård- och omsorg.

Syftet med Upplevelseverkstad är att tidigt locka fler att vilja arbeta inom vård och omsorg. Upplevelseverkstad gör det möjligt att visa bredden av yrken och arbetsuppgifter som finns inom branschen och på så sätt inspirera elever att välja en utbildning inom vård och omsorg.

Upplevelseverkstaden är en gemensam satsning inom lokalt VO-College (Vård- och omsorgs college) GGVV (Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo) där regionen och Värnamo sjukhus samt de fyra kommunernas omsorgsförvaltningar ingår som arbetsgivare. Även kommunernas utbildare inom vård och omsorg ingår i satsningen.

Vad är en upplevelseverkstad?

På Upplevelseverkstad kommer eleverna att få pröva på en mängd olika saker som vård- och omsorgspersonal gör i sin vardag. De kommer uppleva allt från olika digitala hjälpmedel som VR-glasögon, prova på HLR och akutsjukvård till att bädda en vårdsäng. Att gå en vård- och omsorgsutbildning ger möjlighet till jobb direkt eftergymnasiet men det ger även en bra grund för att läsa vidare.

När?

22-24/1 – Elever från Gislaveds skolor träffar vård- och omsorgselever och personal från Gislaveds kommuns vård och omsorg samt personal på Värnamo sjukhus.

25 och 29/1 – Elever från Vaggeryd och Gnosjös skolor träffar vård- och omsorgselever och personal från Vaggeryd och Gnosjö kommuns vård och omsorg samt personal på Värnamo sjukhus.

30-31/1 och 1/2 – Elever från Värnamo kommuns skolor träffar vård- och omsorgselever och personal från Värnamo kommuns vård och omsorg samt personal på Värnamo sjukhus. 

Sveriges Radio P4 kom på besök

Sveriges Radio P4 Jönköping kom och besökte Upplevelseverkstad och intervjuade elever och Renette Johansson, regional processledare VO-College. Här kan du lyssna, intervjuerna börjar 04:18 och 10:44 in i programmet. 

Full aktivitet på Upplevelseverkstad på Värnamo sjukhus

Eleverna, som går i årskurs 8, är indelade i fem grupper och har fått en färgklisterlapp som visar vilken grupp de tillhör. I entrén på Värnamo sjukhus möts eleverna av personal som hälsar välkommen och de får gå till sin första station. Under dagen ska de besöka 5 stationer och varje station består av 2-4 delstationer. Eleverna får träffa vård- och omsorgspersonal och vård- och omsorgselever från sin hemkommun och personal från sjukhuset. Men innan aktiviteterna drar igång bjuds de på fika och de får information om vad som kommer att hända under dagen. 

Stationer:
Äldreomsorg kommunen: bäddning, matning, kompression, aktivering, köra rullstol/rullator och digital teknik.
Funktionshinderomsorg kommunen: bildstöd, kommunikationshjälpmedel, fysiska funktionsnedsättningar, aktivering och digital teknik.
Hemsjukvård kommunen: mätning av puls, blodtryck och syrsättning, venprov, kateter med urintömning och stomi.
Station 1 regionen: Akutverksamhet med HLR, traumalarm med mopedolycka och gipsning.
Station 2 regionen: Förlossning/BB. Psykiatri och rehabilitering med öronakupressur, NADA, taktil massage, tyngdtäcke, rehabiliteringsövningar, och känselupplevelser.

Under vecka 4 och 5 kommer ca 1150 elever från årskurs 8 i Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo att besöka Upplevelseverkstad på Värnamo sjukhus.

Madelen Wilhelmsson Osorio, Åsenskolan Anderstorp. Med på bilden är även Jenny Bengtsson.

Hur har det varit att vara på Upplevelseverkstad?
– Bra! Roligt att få lära sig hur man hjälper folk. Så det var roligare än jag trodde.

Vilken station var mest intressant?
– Jag tycker att alla stationer var roliga.

Kan du tänka dig att jobba inom vård- och omsorg?
– Ja det kan jag tänka mig.

Gibson Lindelä, Åsenskolan Anderstorp.

Hur har det varit att vara på Upplevelseverkstad?
– Det har varit roligt och lärorikt.

Vilken station var mest intressant?
– Jag är intresserad av psykiatri och psykolog så det var höjdpunkten idag.

Kan du tänka dig att jobba inom vård- och omsorg?
– Ja det vill jag. Jag visste inte att det fanns så många områden och det är svårt att veta vad de exakt innebär men nu har jag fått en bättre bild.

Vad hade du för förväntningar?
– Att det var föreläsningar. Men det var mer händelserikt än jag trodde så det var roligare än jag förväntade mig.

Mimmi Hast är samordnare för Gislaveds kommuns aktiviteter på Upplevelseverkstad.

Vad har varit det bästa med dessa dagar?
– Det bästa har varit att se personalen och eleverna tillsammans. Att se att eleverna vågar testa – det har varit mycket skratt under dessa dagar. Här får man göra, testa på, inte bara höra om olika yrken inom vård- och omsorg. En elev uttryckte: jag har fått se yrken jag inte visste fanns.

Varför är ni med på Upplevelseverkstad?
– Vi har ett viktigt uppdrag och vi har stora utmaningar i framtiden så vi hoppas att fler ska välja att arbeta inom vård- och omsorg. Generellt så vet ungdomar idag ganska lite om olika yrken men genom Upplevelseverkstad kan vi visa på bredden inom vård- och omsorg. Är det bara någon elev som väljer vård- och omsorg har vi vunnit mycket.

Är det här något ni skulle göra om?
– Absolut! Vi har redan fått feedback från en skola som verkligen uppskattade att komma hit. Så det ska bli spännande att läsa utvärderingen från eleverna.
(Eleverna får svara på en enkät innan besöket på Upplevelseverkstad och en efter besöket).

Några elevröster från Hillerstorpsskolan och Hjortsjöskolan, Vaggeryd:

”Det har varit jätteroligt, bra att veta hur man kan återuppliva någon med HLR för det kan ju vara någon man känner.”

”Det roligaste har varit att köra med hinderbana med rullstol och rollator.”

”Jag tycker det är bra att få veta att man kan jobba med så många olika saker inom vården.”

”Vill bara tacka för en fantastisk dag på Värnamo sjukhus, så välplanerad, välorganiserad och så upplevelserik. Stor eloge till alla inblandade för bästa besöket i mannaminne. TACK! ”.

- Eva Larsson, lärare Lundåkerskolan

Upplevelseverkstaden möjliggörs via organisationerna i VO-College GGVV med sponsring av Swedbank
genom Sparbanksstiftelsen Alfa för busstransporten.  

Kommunal Utveckling

Skip to content