Kommuner och region i samverkan

Arbetet sker i gemensamt ledningssystem ”Ledning och styrning i samverkan” som är en nätverksorganiserad samverkan mellan länets kommuner och Region Jönköpings län. Samverkan sker också med civilsamhälle och samskapande med invånare.

Arbetet sker i gemensamt ledningssystem ”Ledning och styrning i samverkan” som är en nätverksorganiserad samverkan mellan länets kommuner och Region Jönköpings län. Samverkan sker också med civilsamhälle och samskapande med invånare.

Gemensam plan för primärvård formulerar och tydliggör gemensamma områden i samverkan utifrån regionens strategidokument och kommunernas strategidokument Tillsammans möter vi framtidens behov inom området främjande, hälsa, stöd, omsorg och vård.

Gemensam plan för primärvård innehåller viljeinriktning och målbild, konkretisering vad som ska ske på makro/länsnivå, meso/i varje kommun och mikrosystemen/teamet som möter invånaren. Vi arbetar med en gemensam uppföljning och lärande med stöd av mätningar och berättelser.

Verksamheten sker i tre strategigrupper där länets socialchefer ingår med representation från de tre länsdelarna. Även inom styrgrupperna för E-hälsorådet, Styrgrupp för hjälpmedelsverksamheten, samt Styrgruppen för Barnahus och länets Familjecentraler.

Utvecklingsområden

Gemensamma avtal och överenskommelser som stödjer lokal ledning och medarbetare i samverkan, samordning och samarbete inom hälsa, vård och omsorg genom hemsjukvårdsavtal, läkaruppdrag och medicinsk samverkan, avvikelser i samverkan.

Samordnade insatser för prioriterade målgrupper är personer som behöver insatser från både region och kommun: barn och unga, personer med psykisk funktionsnedsättning samt missbruk och beroende och äldre. inom exempelvis egenvård, användning av beslutsstöd, tillämpning av hemsjukvårdsavtalet, samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, och samordnad vård och omsorg i hemmet.

Handlingsplanen har aktiviteter inom områdena hälsofrämjande och förebyggande, Sammanhållna vård- och omsorgsinsatser och Systemsamverkande och lärande.

Genom lärplattform Bästa platsen att leva på! vill länet öka förmåga till tidigt agerande och arbeta utifrån väl beprövade kvalitetsutvecklingsmetoder. På så sätt gå från ”enstaka” goda exempel till koncept med nya arbetssätt som systematiskt sprids. För att lyckas möts team från olika verksamheter tillsammans i lärandeseminarier och lärande nätverk. Mötesplatserna är till för förbättringsarbeten, erfarenhetsutbyte, samverkan, lärande och inspiration.

Meny

Kontakt

Anneli Forsgren

Dokument

Kommunal Utveckling

Skip to content