Vi är socialtjänstens samverkansstruktur i Jönköpings län. Gemensamt arbetar vi med kvalitet och utveckling för en hållbar socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Att uppnå en god samverkan på kommunal nivå, mellan kommun och region liksom på nationell nivå, är utgångspunkten för allt vårt arbete.
Genom kunskapsutveckling och gemensamma förbättringsarbeten ger vi ett samlat stöd till socialtjänsten i Jönköpings läns 13 kommuner. Verksamheten omfattar utvecklings- och forskningsprojekt med syfte att forskning och praktik ska utvecklas tillsammans. Arbeten i samverkan sker för att leda, stödja och följa upp verksamheter i kommuner och region för att skapa förutsättningar för invånare att Jönköpings län är bästa platsen att växa upp, leva och åldras på.
Vi stödjer länets kommuner att vidareutveckla kunskapsbaserade, jämlika och resurseffektiva insatser och tjänster för äldre och patienter inom kommunal hälso- och sjukvård.
Socialtjänsten har ett särskilt ansvar för barn och unga. Vi stödjer länets socialtjänster i forsknings- och utvecklingsarbete. Stödet ges till alla delar av socialtjänstens områden, från det förebyggande arbetet på familjecentralerna och ungdomsmottagningarna till att förbättra arbetet med utredning, öppna insatser och uppföljning av vård för de barn som är placerade utanför det egna hemmet.
Psykisk hälsa är ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i (WHO). Genom samskapad och kunskapsbaserad utveckling av återhämtningsinriktad psykiatri strävar kommunerna i Jönköpings län, i samverkan med Region Jönköpings län, mot att länets invånare ska kunna uppleva psykisk hälsa.
Vi har fyra prioriterade fokusområden – samverkan, jämlikhet, delaktighet och inflytande samt kunskap och kompetens. Alla fokusområden har en förankring på nationell, regional och lokal nivå.
Tillsammans med chefer och medarbetare i länets kommuner arbetar vi för att utveckla missbruks- och beroendevården utifrån bästa tillgängliga kunskap, professionell expertis och brukarnas erfarenheter.
Ett inkluderande och jämställt samhälle där alla människor har möjlighet att delta i arbetslivet och försörja sig själv – det är målet vi arbetar för inom området arbete och delaktighet. Här samlar vi kommunernas utvecklingsarbeten kring arbetsmarknad, ekonomiskt bistånd och våld i nära relation.
Aneby, Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Habo, Jönköping, Mullsjö, Nässjö, Sävsjö, Tranås, Vaggeryd, Vetlanda, Värnamo