Händer hos oss

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall mötte representanter från kommunerna i Jönköpings län.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall mötte representanter från kommunerna i Jönköpings län

Onsdagen den 5 mars mötte socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall tjänstepersoner och förtroendevalda från Jönköpings läns 13 kommuner. Den nya socialtjänstlagen stod i fokus och med inslag av erfarenhetsutbyten och förebyggande insatser.

Ann-Marie Nilsson, ordförande i Primärkommunalt samverkansorgan (PKS), hälsade välkommen till en förmiddag med dialog, frågor och samtal. Därefter berättade Ola Götesson, chef Kommunal utveckling, om hur Kommunal utveckling är länets 13 kommuners samverkansplattform.

Vi står inför ett förändringsarbete

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall pratade om den nya socialtjänstlagen som är en efterfrågad och efterlängtad lag och om det viktiga förändringsarbete som hela Sverige nu står inför.

– Den viktigaste förändringen är att nu gå från en lite mer av en reaktiv lagstiftning till en mycket mer förebyggande. Att kunna göra tidiga insatser och kunna var ute och möta de vi är till för. Att jobba med en utsträckt hand och att kunna hitta formerna att möta människor mycket tidigare, låter enkelt med det är en rejäl omställning vi står inför, säger Camilla Waltersson Grönvall.

Exempel på initiativ inom främjande och förebyggande arbete i vårt län

Efter en frågestund och samtal presenterades två av länets initiativ inom främjande och förebyggande arbete, samt den systematiska modellen för Tidiga och samordnade insatser (TSI) i samverkan.

Martina Larsson, samordnare för familjecentralerna i Jönköpings län, berättade om länets familjecentraler.
– Nationellt sett är vi ett gott exempel då vi har familjecentraler i länets alla 13 kommuner. Det som är unikt i vårt län är att vi samverkar och samarbetar med mödra- och barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst och vi finns också under ett och samma tak. Att fånga familjer tidigt ger familjer möjlighet att bygga en stabil grund så att man bättre klarar av sitt föräldraskap när barnen är små men även som tonårsförälder, säger Martina Larsson.

– Samverkansstrukturen som vi har i vårt län är ju också en framgångsfaktor, för det gör det väldigt lätt att arbeta tillsammans och att vi drar åt samma håll, avslutar Martina Larsson

Därefter tog Annica Ericsson, hälsocoach, och Anna Sandborn, kultur- och fritidschef, vid för att beskriva hur hälsocenter i Nässjö fungerar. De lyfte fram att samtliga 13 kommuner i länet har tillgång till ett hälsocenter.

– Vi jobbar i första hand med vuxna medborgare 18-83 år och vi möter alla sorters människor. Vi jobbar förebyggande och ger stöd till att kunna hantera sin tillvaro, säger Annica Ericsson. Gemensamt hos många vi träffar är ensamhet. På hälsocenter möter de inte bara oss utan de möter andra också, de får det sociala sammanhanget och träffar andra som är i liknande situationer med liknande utmaningar. Trots många utmaningar ser vi att vi lyckas få positiv utveckling hos individen.

Ett av många exempel som Anna Sandborn tar upp är en kille som kom till Hälsocenter som hade amputerat ett ben och levt isolerat i många år. Han börjar träna, han träffar andra och nu springer han på löpband. Han spränger sina egna gränser.

Vi gör det tillsammans

Det var många som passade på att ställa frågor till Camilla Waltersson Grönvall och det var uppskattat.
– Att höra era frågor och farhågor och tankar ni har tar jag med mig direkt. Vi vill ha en levande dialog med er som ska arbeta med detta, annars kommer det här inte fungera. Vi har ett ansvar allihopa i att se till att det här blir en riktigt bra, lite nytändning och nystart och framförallt ett perspektivskifte som behövs överlag.

– Att samverka tillsammans kommer att vara en del av framtidens nödvändiga lösning för att vi ska klara alla de utmaningar och uppgifter vi står inför, avslutar Camilla Waltersson Grönvall.

Ann-Marie Nilsson, ordförande i Primärkommunalt samverkansorgan (PKS), hälsade välkommen till en förmiddag med dialog, frågor och samtal.

Ola Götesson, chef Kommunal utveckling, berättade om  Kommunal utveckling som är länets 13 kommuners samverkansplattform.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Martina Larsson, samordnare för familjecentralerna i Jönköpings län, berättade om länets familjecentraler.

Annica Ericsson, hälsocoach, och Anna Sandborn, kultur- och fritidschef, berättade om  hur hälsocenter i Nässjö fungerar.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och tjänstepersoner och förtroendevalda från Jönköpings läns 13 kommuner.

Ola Götesson, chef Kommunal utveckling, socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och Ann-Marie Nilsson, ordförande i Primärkommunalt samverkansorgan (PKS).

Kommunal Utveckling

Skip to content