Digitaliseringssamverkan

För att skapa bästa förutsättningar för samverkan arbetar vi efter en modell som ansluter sig till SKR-koncernens kommungemensamma handlingsplan Välfärdsutveckling genom digitalisering. Vår organisation och arbetssätt för behovsinsamling, prioritering, beredning och beslut vilar på etablerade och välfungerande samverkansstrukturer.

Samverkansstrukturen utgör grunden för hur gemensamma utmaningar och möjliga digitaliseringslösningar kan identifieras. Under Kommunal utvecklings samordning faciliteras ett antal chefsnätverk på förvaltningschefs- och verksamhetschefsnivå. Chefsnätverken fungerar som aktiv part i utvecklingsarbetet och rustas att ta rollen som proaktiva förändringsledare i sina verksamheter.

Det är på chefsnätverkens uppdrag som ett antal digitaliseringsnätverk drivs. Varje digitaliseringsnätverk har en egen handlingsplan som genomsyras av de verksamhetsövergripande utvecklingsarbeten och initiativ som har beslutats i samverkan.

BeSam

Berednings- och samordningsgruppen bereder ärenden som berör flera eller alla kommunala verksamheter, dvs ärenden som inte kan hanteras enskilt i ett chefsnätverk. Uppdraget består av att identifiera och utreda vilka arbeten som är lämpade och fördelaktiga att utföra i samverkan. När beredningarna är klara lämnas dessa över till Programrådet. BeSam består av flertalet arbetsgrupper där kommunernas verksamhetsnära medarbetare deltar med olika specialistkompetenser.

Programrådet

Programrådets uppdrag är att utvärdera beredningens förslag och initiativ utifrån ett genomförandeperspektiv, vilket innebär att de prioriterar och ger råd med hänsyn till strategiska, tekniska och ekonomiska förutsättningar. De följer även upp pågående arbeten i utvecklingsportföljen och gör vid behov omprioriteringar. Programrådet består av  utvecklings-, IT- och digitaliseringschefer.

Utvecklingsportföljen konkretiseras årligen i en handlingsplan som sammanställs av Programrådet för antagande av Kommundirektörsnätverket.

Kommunal Utveckling

Skip to content